Szeroką ofertę produktów takich jak Sajsad znajdziesz tutaj: Produkty Sajsad
Żywność liofilizowana wcześniej wykorzystywana była wyłącznie przez kosmonautów, którzy wybierali się na długotrwałe misje kosmiczne. W obecnej chwili pożywienie daje się też wspinaczom górskim, żołnierzom, jak również innym ludziom. Fabrykanci nieustannie próbują wyszukać stosowne metody, by naturalnie przedłużyć trwałość żywności. Oprócz mrożenia, suszenia, pasteryzacji wykorzystuje się liofilizację. Liofilizacja to mechanizm konserwowania jedzenia, jednakże musowo tu zaznaczyć, że bez zastosowywania niebezpiecznych środków konserwujących. Liofilizacja to nic innego, jak suszenie w niskiej temperaturze. Proces polega na usuwaniu wody z wyrobów w temperaturze poniżej minus czterdzieści stopni. Wymrożone produkty poddaje się sublimacji, dzięki której powstały lód zmienia się w parę. Na ostatnim etapie jedzenie poddawane jest duszeniu i próżniowemu pakowaniu. Liofilizowana żywność jest wyjątkowo bezpieczna, dzięki niskim temperaturom zabezpieczana jest przed bakteriami, pleśnią i grzybami. Wypada wspomnieć, iż w momencie procesu produkty zachowują wszelkie komponenty odżywcze i witaminy, są ciągle wysokokaloryczne, a także pełnowartościowe. Produkty oprócz tego zatrzymują swoją konsystencję, kształt, zapach i smak. Okres przechowywania potrafi wynosić parę lat. Są niesamowicie leciutkie i nie zajmują zbyt dużo miejsca. Reasumując liofilizacja to doskonała metoda na utrwalanie produktów, nie stosuje się w tym procesie żadnych utrwalaczy i spulchniaczy. Kiedyś liofilizowana żywność była udostępniona tylko dla ludzi powyżej przytoczonych, bowiem sam proces przygotowywania był dość drogi. Artykuły liofilizowane do kupienia są w specjalistycznych sklepach. Jakie pokarmy można poddać liofilizacji? Otóż przeważnie wszystkie. Niezwykle popularne jest konserwowanie wspomnianym sposobem owoców, warzyw i mięsa. Można liofilizować półprodukty, a także gotowe posiłki. Takie posiłki wystarczy zalać ciepłą wodą. Liofilizacji możemy poddać ponadto wędliny, ryby, grzyby, zioła oraz kawę. Wypada podkreślić, że proces ten użytkuje się również w cukiernictwie, farmaceutyce i kosmetyce.