Więcej informacji o prawidłowej diecie znajdziesz tutaj: Sklep ze zdrową żywnością online
W ciągu całego dnia dnia wypada jeść od5 do 6 posiłków – śniadanie, obiad, kolacja, jak też 2 uzupełniające. Taka systematyczność zabezpieczy przed cukrzycą. Inną istotną regułą jest różnorodność potraw. Pilnujmy, aby dieta była zróżnicowana. Dzięki temu nie dopuścimy do nieodomiaru minerałów oraz witamin. Podstawowym budulcem w organizmie jest woda. Nie zapominajmy o wypiciu nawet 2 l wody. Woda pomaga oczyścić organizm z zanieczyszczeń, zachować optymalną temperaturę ciała, dzięki niej jest sprawniejsze absorbowanie składników odżywiających. Owoce i warzywa powinny wynosić aż ¾ codziennego menu. Są zestawem bardzo wielu minerałów. Można ponadto każdego dnia pić pół kubka jogurtu bądź kefiru, gdyż zawierają w sobie dobroczynne probiotyki, które świetnie oddziałują na żołądek, jelita i układ odpornościowy. Unikajmy dużej zawartości soli. Smażenie wypada zamienić na gotowanie, pieczenie, jak również gotowanie na parze. Spożywajmy wyłącznie mięso chude, nie mniej jednak starajmy się również ograniczać konsumowanie mięsa. Najkorzystniej zjadać 1-2 razy w ciągu tygodnia. Dla wszystkich osób, które chcą zapobiec powstaniu cukrzycy zaleca się wypijanie po najważniejszych daniach zielonej herbaty. Pamiętajmy przy tym, aby prawidłowo ją zrobić. Nie wlewamy do szklanki od razu zagotowanej wody, trzeba najpierw odczekać dziesięć minut. Jest takie powiedzonko: „Jesteś tym, co jesz” – zatem troszczmy się o wartościowe żywienie, aby nie brakowało w nim ważnych surowców. Byśmy byli silni, zdrowi, jak także posiadali znakomite samopoczucie.