Św. Hildegarda, znakomita wizjonerka zakonna, kompozytorka, poetka była również doskonałą zwolenniczką medycyny naturalne i ziołolecznictwa.
Sądziła, że to sposób odżywiania ma niebagatelny wpływ na stan ciała i duszy. Jej zdaniem, to co spożywamy jest lekarstwem na przypadłości oraz rozmaite niedyspozycje. Święta Hildegarda zalecał, że wypada prawidłowo pić i jeść, zapewniać stabilizację pomiędzy pracą a odpoczynkiem, zapewniać sobie odpowiedni sen, należy uczyć się wydalania groźnych substancji z organizmu, jak również maksymalizować duchowość przez chrześcijańskie życie. Wymyśliła dietę, która do obecnych czasach jest bardzo ceniona oraz użytkowana. W jej dziełach znajdziemy bardzo wiele wskazówek dotyczących odżywiania, ja też środków usuwania wielu schorzeń. Według św. Hildegardy priorytetowym elementem w diecie powinien być orkisz. Należy go zjadać na śniadanie, obiad i kolację. Zboże posiada cechy umacniające, detoksykujące, odżywiające, ogrzewające oraz natłuszczające. Jest wspaniałym specyfikiem pokrzepiającym. Dodatkowo ma w sobie własności, które polepszają samopoczucie, rozweselą i wzmacniają mięśnie, kości oraz krew. Według zasad Hildegardy trzeba konsumować wiele warzyw, szczególnie koper włoski, seler, wszystkie fasole, buraki, marchew, pietruszkę, cebulę oraz warzywa z rodziny dyniowatych. Wspomniany włoski koper jest produktem na rozmaite objawy żołądkowo-jelitowe. Zawiera w sobie duże ilości potasu, który obniża tętno i zabezpiecza przed niedomaganiami naczyń krwionośnych, wylewami oraz schorzeniami serca.
Już teraz chciałbyś zapoznać się z ofertą najlepszych produktów diety św. Hildegardy? Zajrzyj tutaj: Dieta orkiszowa św. Hildegardy
Poza tym mieści w sobie dobroczynne cechy oczyszczające, dopomaga w przeziębieniu, a także wzmacnia cyrkulację krwi. Następnym założeniem, które powinniśmy zastosowywać jest jedzenie owoców oraz nasion. Stosownymi wyrobami są kasztany jadalne, czereśnie, wiśnie, nieśplik japoński, daktyle, porzeczki, dereń, maliny, gruszki oraz cytrusy. Podsumowując – zasady św. Hildegardy, to dieta orkiszowo-warzywno-owocowa. Sugerowała, że szkodliwy wpływ na zdrowie fizyczne, a także sferę duchową posiadają mleko, mięso i przetwory mięsne, ziemniaki, kapusta, brzoskwinie, truskawki itp. Wszystkie zasady można przeczytać w przewodnikach, spisanych na podstawie jej utworów.