Ciekawostki Dociekliwego

Makaron własnej roboty

Każdy z pewnością lubi smaczny, ale także aromatyczny rosół, który według wielu osób jest lekarstwem na wszelkie boleści. Pyszna zupka, która wspaniale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Niezbędnym ingredientem w rosołku jest makaron. W sklepach możemy znaleźć mnóstwo typów wspomnianego produktu. Mamy makaron świderki, nitki, penne, spaghetti, kolanka, uszka, jak też masę pozostałych. Są jednojajeczne lub kilku, zawierające gluten, nie zawierające glutenu, z kurkumą - jednym słowem - do wyboru do koloru. Wszak najodpowiedniejszym wyjściem będzie makaron domowej roboty. Tak, tak…. nasze babcie nie kupowały wyrobu gotowego, przygotowywały makaron własnoręcznie.

Jeśli chcesz zdrowo żyć, to koniecznie sprawdź szczegóły dotyczące makaronu domowego: Biobabalscy sklep

Taki makaron domowej roboty smakuje w stu procentach lepiej niż ten kupiony w markecie.Biobabalscy sklep Masę osób myśli, że wykonanie klusków jest trudne, jak też pracochłonne. Jednakże zrobienie makaronu nie jest bardzo trudne i z całą pewnością uda się każdemu. Musimy mieć 1 szklankę mąki, jajko, odrobinę soli oraz 8 łyżek wody. Przesiewamy mąkę do miski, zaś otem wbijamy jajo oraz wlewamy wodę. Wszystkie składniki rozdrabniamy łyżką, a następnie gnieciemy rękami. Najważniejsze jest, żeby ciasto było ściśnięte, jak również gładkie. Gdy już ciasto ładnie nam się zagniotło, rozwałkowujemy je na kilka placków – najlepiej na stolnicy. Zostawiamy je na dwadzieścia minut. Placki kroimy na szerokie prostokąty, po czym zwijamy. Kroimy ukośnie nożem. Sklejone kawałki pasuje rozdzielić. Gotujemy kluski w osolonej wodzie z łyżką oleju. Miejmy na uwadze, by składniki były najlepszej jakości. Warto stosować mąkę typu 550 lub 00. Jaja muszą być z właściwego źródła, najlepiej z ekologicznego chowu. Nieodzowne jest, aby żółtko zawierało mocny kolor. Niebywale pomocna w momencie robienia domowych klusków jest specjalna maszynka do rozwałkowywania. Pozytywnością robienia domowego makaronu jest również to, że nie trzeba go od razu gotować. W lodówce może leżeć 3 dni, z kolei w chłodziarce 2 miesiące. W związku z tym za jednym razem możemy przygotować więcej, a później gotować.

<< Wróć do poprzedniej strony



Możesz być także zainteresowany:

Gdzie wyjechać na Mazury?
Gdzie wyjechać na Mazury?

Dla wielu ludzi wypad na wakacje, dni wolne albo zwyczajnie bez okazji to okres wymarzonego relaksu. Inaczej wygląda samotny wyjazd, inaczej kiedy podróżujemy z ukochaną osobą, natomiast jeszcze inaczej zabierając na wakacje z maluchami czy kolegami. Wiele też zależy od znalezienia ciekawego miejsca na wypoczynek. Na Mazurach, w górach lub nad [...] Czytaj więcej

Funkcjonalne mieszkanie
Funkcjonalne mieszkanie

Bardzo wiele osób stawia sobie pytanie –w jaki sposób mieć nowoczesny oraz funkcjonalny mieszkanie albo dom? Idei na nowoczesne urządzenie pokoi jest bez liku i dla każdego indywidualny design jest idealny. Aby nasze mieszkanie było stylowe, należy pomyśleć jedynie o delikatnych elementach. Pierwszym pomysłem jaki przychodzi nam do głowy jest [...] Czytaj więcej

Pomysły na unikalny wystrój
Pomysły na unikalny wystrój

Jaki istnieje sposób, żeby odświeżyć wystrój w mieszkaniu nie wydając całych oszczędności? W jaki prosty sposób wprowadzić delikatne zmiany, które będą miały ogromny wpływ na design pomieszczeń? Czy są jakieś proste pomysły, by to uczynić? Dzięki elementom dekoracyjnym ożywimy stare wnętrze jak również nadamy mu nowiutkiego i świeżego wyglądu. [...] Czytaj więcej

Szybkie pakowanie rzeczy
Szybkie pakowanie rzeczy

Sporej grupie ludzi często wyprowadzka kojarzy się z ogromnym zamieszaniem. Poza wyborem firmy, która przetransportuje w wyznaczone miejsce nasze przedmioty, trzeba także poszukać solidne pudełka kartonowe do przeprowadzki. Muszą to być produkty solidne, zrobione z profesjonalnej tektury, które pomimo sporych obciążeń nie uszkodzą się. Bogatą [...] Czytaj więcej