Jeśli chcesz zdrowo żyć, to koniecznie sprawdź szczegóły dotyczące makaronu domowego: Biobabalscy sklep
Taki makaron domowej roboty smakuje w stu procentach lepiej niż ten kupiony w markecie. Masę osób myśli, że wykonanie klusków jest trudne, jak też pracochłonne. Jednakże zrobienie makaronu nie jest bardzo trudne i z całą pewnością uda się każdemu. Musimy mieć 1 szklankę mąki, jajko, odrobinę soli oraz 8 łyżek wody. Przesiewamy mąkę do miski, zaś otem wbijamy jajo oraz wlewamy wodę. Wszystkie składniki rozdrabniamy łyżką, a następnie gnieciemy rękami. Najważniejsze jest, żeby ciasto było ściśnięte, jak również gładkie. Gdy już ciasto ładnie nam się zagniotło, rozwałkowujemy je na kilka placków – najlepiej na stolnicy. Zostawiamy je na dwadzieścia minut. Placki kroimy na szerokie prostokąty, po czym zwijamy. Kroimy ukośnie nożem. Sklejone kawałki pasuje rozdzielić. Gotujemy kluski w osolonej wodzie z łyżką oleju. Miejmy na uwadze, by składniki były najlepszej jakości. Warto stosować mąkę typu 550 lub 00. Jaja muszą być z właściwego źródła, najlepiej z ekologicznego chowu. Nieodzowne jest, aby żółtko zawierało mocny kolor. Niebywale pomocna w momencie robienia domowych klusków jest specjalna maszynka do rozwałkowywania. Pozytywnością robienia domowego makaronu jest również to, że nie trzeba go od razu gotować. W lodówce może leżeć 3 dni, z kolei w chłodziarce 2 miesiące. W związku z tym za jednym razem możemy przygotować więcej, a później gotować.