Więcej szczegółów na temat soku z pokrzywy znajdziesz tutaj: Sok pokrzywowy
Dopomaga osobom z dużym wskaźnikiem cholesterolu prędko go umniejszyć. Częstokroć także wyciąg z rośliny jest stosowany, jako mieszanka na łamliwe i osłabnięte włosy. Dawkowanie soku to najczęściej spożycie dwa razy w ciągu dnia na 30 minut przed posiłkiem. Sok ma również korzystne własności w przypadku problemów z trawieniem. Jest on bardzo skutecznym antyoksydantem, jak również wpływa pomocnie w pozbyciu się złogów w przewodach żółciowych oraz jest trafnym artykułem dla osób alergicznych. Roślina ma dużo wartościowych witamin i minerałów, które zapewniają naszemu ustrojowi chlorofil, jak i biało. Zasadnicze jest także to, że sok z pokrzywy zwiększa poziom żelaza we krwi. Jest to korzystna informacja dla osób, które mają stan anemiczny. Należy rozcieńczyć sok w szklance wody, dla przyjemniejszego smaku nie ma problemu, by dorzucić miodu. W porze jesienno-zimowych infekcji możliwe jest pić sok pokrzywowy, gdyż podnosi odporność układu immunologicznego. Innym walorem tego artykułu jest zlikwidowanie stanu zmęczenia, a także uspokojenie objawów nerwowości. Profilaktycznie natomiast poleca się spożywanie wywaru z pokrzywy w razie dylematów z nerkami, wątrobą, jak także nadmiernym poziomem cholesterolu. W taki nieskomplikowany sposób wyeliminujemy toksyny z krwi, jak również dostarczymy układowi wewnętrznemu koniecznych surowców odżywczych. Sok działa też przeciwzapalnie na ustrój i usprawnia giętkość mięśni, jak również skóry.