Więcej szczegółów na temat kaszy krakowskiej znajdziesz tutaj: Kasza krakowska zastosowanie
Ponadto kasza krakowska zawiera sporo, magnezu, fosforu, potasu, jak również wapnia. Szczególnie osoby, które się odchudzają lub próbują zreformować swój system odżywiania, powinny cały czas sięgać po kasze. Są pożywniejsze niż ziemniaki czy makarony, jak również dają ustrojowi niezbędnych minerałów. Dlatego jej właściwości polecają również ludzie uprawiający sporty i osoby cyklicznie trenujące. Wspomniana kasza dostępna jest w sprzedaży w punktach z ekologiczną żywnością. Ma specyficzny smak, który wynika z wypalania tej kaszy. Świetnie smakuje z gulaszem lub pulpetami w sosiku grzybowym bądź warzywnym. Można ją dodatkowo włączyć do gołąbków w miejsce ryżu. Białko mieszczące w kaszy jest o wiele korzystniej przyswajane niż ze strączkowych roślin między innymi grochu, soi czy fasoli. Gryka, z której wyrabia się kaszkę krakowską rozkwita w głównej mierze w regionach południowej Polski, gdzie jest o wiele cieplejszy klimat. Trafia się, jako odmiana różowa albo biała. Typów kasz jest stanowczo więcej między innymi kasza manna, jęczmienna, jaglana, kuskus czy pęczak. Lekarze i dietetycy polecają wdrożenie kaszy do menu, żeby lepiej wzmocnić ustrój, i w szczególności przewód pokarmowy. Warto, więc włączyć je na zawsze do codziennego jadłospisu oraz cieszyć się kapitalnym wyglądem oraz dobrym nastrojem.